Policija ne odustaje od 535 KM osnovice

Policija ne odustaje od 535 KM osnovice

O Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2021. godinu Vijeće ministara BiH bi se trebalo izjasniti u četvrtak.

Na narednoj sjednici zakazanoj za četvrtak, Vijeće ministara BiH trebalo bi ponuditi konačan Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. te se o njemu izjasniti, kao i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2021. godinu. Ova inicijativa razmatrana je prošle sedmice, no njena primjena zavisi upravo od usvajanja državnog budžeta. Sadašnja osnovica iznosi 475,69 KM, a Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA, ističe da je njihov zahtjev da ona bude 535 maraka.

POVRATAK U 2012.

– Februar je, a visina osnovice još nije utvrđena, iako Zakon o platama kaže do kraja šestog mjeseca tekuće za narednu godinu. Znači, oni već kasne s tim i nije mi jasno kako je mogla projekcija budžeta da se uradi bez usvojene osnovice, kaže Kahrimanović.
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nakon prošlosedmične sjednice istakao je da se ne radi o povećanju, nego o vraćanju osnovice na stanje iz 2012. godine.
– Naš prijedlog je bio da osnovica bude 498 KM. To bi u odnosu na vrijedeću osnovicu bilo negdje 4,5 posto povećanje. Ali, to nije povećanje, budući da je osnovica dva puta smanjivana do 2012. To je faktički vraćanje osnovice na stanje iz 2012. godine, kazao je Bevanda.

Koliko je prihvatljiva visina osnovice od 498 KM policijskim službenicima? Kahrimanović kaže za Oslobođenje da “kao predstavnici sindikata moraju donekle biti zadovoljni”.
– Ipak, ta osnovica od 498 KM nas ni blizu ne vraća na ono što smo trebali da imamo, niti nas izravnava sa kolegama na nižim nivoima. Da li ćemo prihvatiti ili nećemo? Možda samo nećemo ispoljavati nikakve radikalnije mjere po pitanju toga, ali ćemo nastaviti insistirati na osnovici od 535 KM, jer ubrzo će 30. juni, potcrtava Kahrimanović.
Iz Ministarstva sigurnosti BiH nam kažu da je ovo ministarstvo “do sada uvijek imalo razumijevanja za probleme s kojima se suočavaju policijski službenici na državnom nivou, te je davalo podršku opravdanim zahtjevima za poboljšanje uslova rada, povećanja primanja te adekvatne materijalne i tehničke opremljenosti”.
– Ta podrška, ali i konkretne aktivnosti na poboljšanju uslova bit će nastavljeni i ubuduće, pa i kroz podršku posljednjim zahtjevima policijskog sindikata za poboljšanje radnopravnog statusa policijskih službenika. Uprkos nedovoljnim ljudskim kapacitetima, policijski službenici GPBiH, SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uz Službu za poslove sa strancima BiH, svakodnevno daju izuzetno veliki doprinos u sprečavanju ilegalnih migracija, borbi protiv organiziranog i prekograničnog kriminala te drugih najtežih krivičnih dijela. Uprkos tome, njihova primanja su niža u odnosu na njihove kolege sa pojedinih nižih nivoa vlasti, što je destimulirajuće i potiče odliv kvalitetnih kadrova sa državnog niva, napominju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

NABAVKA NAMJEŠTAJA

Kahrimanović dodaje i to da se, kada je u pitanju Covid-19, uštede mogu tražiti na drugim stavkama.
– Imali smo nedavno nabavku automobila, namještaja i kojekakvih drugih stvari. Zašto se uštede ne bi pravile kroz taj dio? Ono što je bitno napomenuti u svemu tome – prave se nekakve uštede sa državnog budžeta kako bi se kupile vakcine, a državni organi, državni policijski službenici nisu ni u jednom planu vakcinisanja. Ni FBiH ni RS ih ne računaju u prioritetnu grupu, upozorava Kahrimanović.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Share