Nezadovoljna državna policija, moguć i generalni štrajk SIPA-e, GP i DKPT-a 

Nezadovoljna državna policija, moguć i generalni štrajk SIPA-e, GP i DKPT-a
 

Povodom odluke Predsjedništva Bosne I Hercegovine da vrati nacrt Budžeta na doradu  Vijeću ministara uz obrazloženje da neće podržati vraćanje osnovice za obračun plate na iznos iz 2012. godine navodeći da se vode pregovori sa Sindikatom kako bi povećali plate vojsci i policiji ističemo da se radi o političkoj obmani javnosti, policije i svih uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine te se na ovaj način pokušava napraviti razdor među sindikatima, ističe Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

“Odgovorno tvrdim da sa jedinim reprezentativnim Sindikatom u policijskim organima, Savezom sindikata policijskih organa te Sindikatima SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela niko ne vodi nikakve pregovore i razgovore.

Članovi Predsjedništva ističu da nema novca za veću osnovicu i da treba izdvojiti sredstva za borbu protiv korone zbog čega ih pitamo iz kojih će sredstava platiti uposlene u 7 diplomatskih predstavništava za čije su osnivanje danas donijeli Odluku. Također, pitamo gdje su utrošena 42 miliona KM izdvojena za borbu protiv korone iz prošlogodišnjeg Budžeta obzirom da uposleni u policijskim agencijama nemaju ni dovoljno sredstava za zaštitu a kamoli šta više. 

Pitamo članove Predsjedništva da li je iko planirao vakcinaciju policije na državnom nivou i zašto nas niko nije uvrstio ni na treće mjesto prema prioritetima dok su entitetski policijski službenici među prvim prioritetima.

Veća osnovica za 4,5% ništa ne znači članovima Predsjedništva, ministrima u Vijeću ministara, poslanicima koji primaju mjesečno od 4.000 do 7.000 KM i ne znaju kako je živjeti i raditi za 665,00 KM, kako je odvraćati migrante po cijeli dan za 890,00 KM, hapsiti počinioce najtežih krivičnih djela, još ti pri tome nedostaje svaki treći kolega jer nema sredstava u Budžetu da se zaposli.

Prije nešto više od godinu dana članovi Predsjedništva, gospodin Komšić i gospodin Džaferović su u razgovoru predstavnicima Sindikata policijskih organa obećali pomoć i poboljšanje statusa a danas su nas izdali, izdali su sve uposlene u policijskim agencijama, izdali su državne policijske organe.

Zbog svega navedenog Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu traži hitan sastanak Upravnog odbora Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini s ciljem organizacije protesta, štrajka upozorenja i eventualno generalnog štrajka svih uposlenih u policijskim agencijama”, kaže Kahrimanović.

Izvor: Patria

Share