Policija ispred Predsjedništva BiH: Traže veće plate

Policija ispred Predsjedništva BiH: Traže veće plate

Savez sindikata policijskih organa Bosne i Hercegovine danas je organizirao mirni protest ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Protesti se održavaju u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Podsjećamo, policajci su izašli na ulicu nakon odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da plate uposlenih u policijskim organima ostavi na nivou prethodnih devet godina iako je u međuvremenu, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plata, Budžet institucija Bosne i Hercegovine povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili procentualno za osam posto.

Savez sindikata policijskih organa BiH ranije je održao sjednicu Upravnog odbora na kojoj su i najavili proteste.

– Izašli smo ponovo na proteste zbog dorade budžeta koje je Predsjedništvo vratilo na Vijeće ministara gdje su državi  policajci opet uskraćeni, iako nam bilo predviđeno povećanje primanja. Povodom toga opet smo se okupili pred  Predsjedništvom da im ukažemo da smo mi državna policija gdje moraju brinuti o nama. Poslodavac nam je Vijeće ministara, koje kako i sami vidite ne uspostavljaju nikakve socijalne dijaloge. Državna policija danas ima sto problema, a pod hitno trebaju donijeti Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, zatim Zakon o policijskim službenicima BiH koji je trebao doživjeti brojne promjene, nema ni pravilnika o policijskim uniformama koji stoji negdje u ladici – kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH.

Izvor: Avaz

Share