Policijski službenici BiH izignorisani: Bez pomaka na poboljšanju statusa, o štrajku još nema odluke

Policijski službenici BiH izignorisani: Bez pomaka na poboljšanju statusa, o štrajku još nema odluke

Tri mjeseca nakon protesta, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije Bosne i Hercegovine nisu dobili ništa od nadležnih u Vijeću ministara BiH osim obećanja poboljšanja njihovog statusa.

Konkretnih pomaka na ispunjenju nekih njihovih zahtjeva nema iako su zvaničnici davali izjave kako se počelo raditi.

Ipak, zasad ne planiraju štrajk na koji su bili spremni jer su građane stavili na prvo mjesto.

– Ispaštali bi građani u ionako teškoj situaciji prelaska granice, a političari bi svakako sa rotacijom obišli kolonu – prokomentirao je Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Policijski službenici su na protestu, održanom 17. marta u Sarajevu, tražili donošenje zakona o policijskim službenicima do 1. maja. Tim zakonom bi se riješio status policijskih službenika u smislu da konačno budu osigurani ukoliko se desi nesretan slučaj, da imaju redovne sistematske preglede, da više ne budu diskriminirani u pogledu penzionisanja.

– Ništa od toga nema, nema ni razgovora ni pregovora. Prihvaćen je naš prijedlog da se poništi imenovanje ranije radne grupe za izradu tog zakona, koja nije uspjela usvojiti ni Poslovnik o radu. I trebali su sjesti sindikati sa rukovodiocima i da usaglasimo naš i njihov tekst zakona koji se razlikovao u deset posto. To se može za dan uraditi. Nikad nije došlo do sastanka – kazao nam je Kahrimanović.

Sindikati su tražili i da u roku od sedam dana bude objavljen Pravilnik o uniformi, koji je donesen još 2017. godine, ali nikad još nije objavljen u Službenom listu. To se nije desilo.

Jedan od zahtjeva bio je da se konačno pokrene socijalni dijalog, odnosno da Vijeće ministara formira radno tijelo koje će biti u funkciji Ekonomsko-socijalnog vijeća, a zatraženo je i vraćanje osnovice za obračun plaća na 535 KM.

– Na Vijeću ministara su usvojili odluku o formiranju radne grupe za izmjene Zakona o plaćama, kojim bi bila izvršena bolja preraspodjela koeficijenata. Radna grupa nikad nije formirana – rekao je Kahrimanović.

Istakao je da očito nemaju s kim razgovarati, te da je vlast izignorisala njihov protest iako je u svim drugim državama velika stvar kada policija protestuje.

– Daljnje aktivnosti Savez sindikata policijskih organa BiH još nije definirao. Sve smo u nadi, iščekivanju. Mislim da za rigoroznije aktivnosti još nije vrijeme – dodao je Kahrimanović.

Izvor: Faktor.ba

Share