Održana hitna telefonska sjednica UO SDKPT-a

Održana hitna telefonska sjednica UO SDKPT-a

Danas je održana hitna telefonska sjednica UO Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela na kojoj je UO donio zaključke vezane za predstojeće masovne proteste koji će biti održani ispred zgrade Institucija BiH na dan održavanja sjednice Doma naroda prlamentarne skupštine BiH.

Na telefonskoj sjednici bilo je prisutno 8 članova UO, predsjednica Skupštine te sekretar Sindikata.

Usvojeni su sljedeći zaljučci:

  1. Nastaviti medijske pritiske i objave prema poslodavcu.
  2. Pristupiti organizaciji masovnih mirnih protesta članova  Sindikata Direkcije, a koji će se održati na dan sjednice Doma naroda u organizaciji Saveza sindikata policijskih organa u BIH.
  3. U saradnji sa ostala dva Sindikata, iznaći način dolaska članova iz Banja Luke, Mostara i Tuzle na proteste.
  4. UO je imenovao štrajkački odbor kojeg čine svi članovi UO-a, a u pregovarački tim štrajkačkog odbora imenovana su tri člana: predsjednik Sindikata, predsjednik UO i član UO ispred državnih službenika. O navedenom će se sačiniti Odluka te će ista biti dostavljena nadležnim u slučaju organizovanja štrajka upozorenja.
  5. Po saznanju o održavanju sjednice Doma naroda Sindikat će uputiti javni poziv svim članovima za dolazak na mirne proteste sa obrazloženjem istih. Predsjednik sindikata je upoznao članove UO o održanoj sjednici SSPOUBIH te prenio izvještaj predsjednika Saveza o održanom sastanku u zgradi Institucija BiH, kojem su prisustvovali predstavnici reprenzetativnih sindikata i predstavnika vlasti. Iste je upoznao sa problemima u policijskim agencijama, tražio pokretanje pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora kao i usvajanje osnovice i koeficijenta za policijske službenike, te povećanja prevoza, toplog obroka i regresa. Navedeni sastanci bi  trebali biti održavani na mjesečnom nivou.
Share