Licemjerni političari: Kad ih čuvaju onda su policija, a danas su im sigurnosna prijetnja

Licemjerni političari: Kad ih čuvaju onda su policija, a danas su im sigurnosna prijetnja

Policijski službenici s državnog nivoa BiH (SIPA, DKPT, GP BiH) nastavljaju borbu protiv diskriminacije kojoj su godinama izloženi, jer imaju znantno niža primanja od policajaca s kantonalnog i federalnog nivoa. Obesmišljavanje svega s prefiksom bh. se nastavlja, a protagonisti isti, dolaze iz Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a.

Danas su policajci dobili šamar od političkih predstavnika, koji su im zabranili ulazak u zgradu Parlamenta BiH i to zbog sigurnosnih razloga!? Namjera predstavnika sindikata bila je prisustvovati sjednici Doma naroda PSBiH na kojoj su se trebale usvojiti izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Zbog četiri delegata SNSD-a do toga nije došlo. Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Sredoje Nosić glasali su protiv izmjena koje bi državnoj policiji donijele povećanje plaća u ovo teško vrijeme kada je svaka marka onih koji žive isključivo od svog rada neophodna.

Od nadležnih su tražili da dva puta ponove razloge zbog kojih ne mogu ući na sjednicu i dva puta im je potvrđeno da je to iz ‘sigurnosnih razloga’. Naravno, nitko nije ni izašao na plato Parlamenta BiH gdje je oko 200 policajaca iskazalo svoje nezadovoljstvo i zatražilo da vlast konačno usvoji povećanje plaća. Državnoj policiji koja čuva one koji su im danas rekli NE dozvoljeno je da budu na donjem dijelu platoa i da se ne primiču zgradi u kojoj vlast odlučuje o svima nama.

Da bismo bili korektni do kraja nije se tražilo nikakvo „novo“ povećanje plaća već ono što su im vlast uzela prije 14, odnosno 8 godina i vraćanje osnovice na 535 KM. Dok su policiji smanjivali, sebi je vlast dizala plaće i beneficije.

A, ako itko policija gleda ‘moćnike’ koji rade u tim institucijama, jer ih počesto brani od naroda!? Sjetimo se samo 2013. godine i okupljanja nekoliko hiljada građana u Sarajevu jer vlasti u BiH nisu u zadatom roku usvojile Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Tada je policija bila poželjna i u zgradi i oko zgrade!

Tada im pripadnici DKPT-a, SIPA-e nisu bili prijetnja po sigurnost, dok ih krišom izvode iz zgrade, jer su se prepali gladnog i obespravljenog naroda!

No, iz svakog poraza se uči. Policija nakon današnjeg šamara mora izvući pouku i shvatiti koga čuvaju!?

Zamislite paradoksa  – sigurnosna prijetnja su oni koji im osiguravaju živote, imovinu, dok ih prevoze u limuzinama mimo svih ograničenja noseći glave u torbi za nekoliko stotina maraka!?

Za početak bi policija mogla početi voziti po propisima, s isključenim blinkerima pa kad se stigne neka se stigne. Ili, pak, tokom protesta ozbiljno shvatiti parole da je policija dio naroda.

Nevjerojatno je da vlast mirno promatra proteste policije, a i sve izgledniji štrajk kao da ih ne dotiče.

A, zašto i bi, kada su predstavnici vlasti na državnom nivou plaćeni za svoj “rad” mnogo više od svojih kolega na nižim nivoima vlasti, za razliku od onih čiju sudbinu drže u rukama.

Zbog kompletne situacije, u posljednje vrijeme, svjedoci smo odliva kadrova iz policijskih agencija na nivou države, što direktno utiče na sigurnost i kvalitetno obavljanje poslova.

Vlast je sada nijema za osnovne potrebe policajaca, a kad država nije u stanju odgovoriti na potrebe državne policije kao jednog od stubova svakog uređenog društva onda čemu da se nadaju svi drugi građani. Policijo ne daj se!

Izvor: Patria

Share