Završeni protesti državnih policajaca u Sarajevu: Niko ih nije želio primiti

Završeni protesti državnih policajaca u Sarajevu: Niko ih nije želio primiti

U Sarajevu je završio mirni protest članova Saveza sindikata policijskih organa u BiH, koji čine Sindikat SIPA-e, Sindikat GPBiH i Sindikat DKPT-a BiH.

Policajci su održali okupljanje ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, neposredno pred početak sjednice Doma naroda BiH, kako bi iskazali nezadovoljstvo finansijskim statusom.

– Ne doživljavaju nas, to je činjenica, ni opozicija ni predstavnici vlasti. Mislim da smo ušli u ozbiljnu priču i odnosit ćemo valjane odluke. Konkretno, danas samo tražimo da uposlenik koji ima najniža primanja može kupiti deset litara ulja. Jedini smo u svijetu koji nemamo kolektivni ugovor ni osiguranje na radu. Tražimo samo vraćanje onog što smo imali prije 14 godina – kazao je Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata Saveza sindikata policijskih organa u BiH.

Haris Salan, predsjednik Sindikata DKPT-a, podsjetio je da policajci imaju najniže plaće.

– Svjesni ste koliko su porasle cijene, mi nemamo novca da dođemo na posao. Donijeli smo na UO odluku o stupanju u štrajk – naveo je Salan.

Policajci traže izmjenu Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojom se predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća za 0,20 do čina viši inspektor i zvanja stručni savjetnik, kao i hitno usvajanje budžeta za 2022. godinu.

Edin Kahrimanović, Dragan Krvavac, Ana Mrnjavac i Deni Milas tražili su da budu primljeni na sjednicu Doma naroda, međutim njihov zahtjev je odbijen.

Share