“U BiH niko ne brine o državnim službenicima”

“U BiH niko ne brine o državnim službenicima”

Oko 23 hiljade radnika u BiH su državni službenici. Međutim, njih 60 odsto prima platu manju od državnog prosjeka. U emisiji “Izazovi” BN televizije predstavnici sindikalnih organizacija upozoravaju da je njihov status doveden na veoma nizak nivo. Iako su zahtjeve upućivali brojnim institucijama, odgovora nije bilo.

O državnim službenicima BiH niko ne brine.

“Osim policijskih službenika u činu ‘policajac’, vojnici u Oružanim snagama i svi zaposleni u institucijama BiH raspoređenim na mjesta referent, viši i samostalni referent, sa završenom srednjom stručnom spremom, ostvaruju primanja od 475 – 750 KM na mjesečnom nivou. U isto vrijeme, imenovana i izabrana lica, među koja ubrajamo ministre i zamjenike ministara, te parlamentarce u PD PS BiH i delegate u Domu naroda ostvaruju mjesečna primanja od četiri hiljade do šest hiljada maraka mjesečno.

U skladu sa tim podacima, za proteklu godinu, 77 izabranih i imenovanih lica u institucijama BiH koštalo je državni budžet oko četiri miliona maraka”, navodi predsjednica Sindikata zaposlenih u institucijama BiH Lejla Čopelj.

Za razliku od parlamentaraca, državni službenici imaju radno vrijeme i svakodnevne obaveze. Uz male plate, loš zakon o penzionisanju, diskriminaciju i bez socijalnog dijaloga, status radnika u institucijama BiH pao je na niske grane. Slikovito to opisuju – rastemo kao kupina – strmoglavo!

“Nama, policijskim službenicima iz Republike Srpske zaposlenim u institucijama BiH je najveći problem posljednji Zakon o penzionisanju, gdje mi u taj zakon nismo uvršteni. Zakon je usvojen i u Srpskoj i u FBiH, ali se ne primjenjuje za službenike u institucijama BiH”, navodi zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih organa u BiH Nenad Perić.

Momčilo Kureljušić, član Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kaže da su policajci kroz taj zakon praktično onemogućeni da napreduju.

“Posebno se to odnosi na policijske službenike sa nižim činovima. Očekujem da će sa novom vlašću biti usvojen novi zakon o državnim službenicima”, navodi Kureljušić.

Nermin Jusić, predsjednik Upravnog odbora UIO kaže da u toj instituciji fakultetski obrazovan kadar ima 990 KM osnovnu platu.

“Radnik sa SSS ima 610 KM osnovnu platu u UIO. A na nižim nivoima u FBiH te plate su veće I za 400 KM mjesečno”, kaže Jusić.

Zanimljivo je i to da svi ovi problemi dovode do odliva radne snage iz državne službe i to pretežno na niže nivoe vlasti i privatni sektor.

Dragan Matović, zamjenik predsjednika Sindikata Granične policije BiH kaže da u Graničnoj policiji trenutno nedostaje oko 400 poicijskih službenika.

“Svake godine sa akademije u Mostaru izađe oko 110 policijskih službenika. Za taj period, zbog penzije ili raskidanja ugovora GP napusti isti broj policajaca”, kaže Matović.

“Jedina smo država u svijetu koja se vodi zaključcima i odlukama, a ne poštuje zakon”, navodi Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH.
Ako su državne institucije ogledalo države, u ovom trenutku, u ogledalu BiH se ništa dobro ne vidi, zaključeno je u emisiji “Izazovi” BN TV.

Video prilog mozete pogledati ovdje.

Izvor: BN TV.

Share