Predsjedavajući Vijeća ministara održao sastanak sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara održao sastanak sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je je danas u Sarajevu prvi radni sastanak sa predstavnicima sindikata na nivou institucija BiH.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima iznalaženja rješenja za probleme sa kojima se susreću zaposleni u zajedničkim institucijama BiH.

Na sastanku su učestvovali predsjednici Saveza sindikata policijskih organa Dragan Krvavac, Sindikata samostalnih državnih službenika i zaposlenika Lejla Čopelj i Sindikata uprave za indirektno oporezivanje Ana Mrnjavac, te ministri u Vijeću ministara BiH – finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, sigurnosti Fahrudin Radončić i pravde Josip Grubeša.

Tegeltija je ovom prilikom istakao da je novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za socijalni dijalog s ciljem poboljšanja statusa radnika, te iskazao spremnost za otpočinjanje procesa kolektivnog pregovaranja. 

Tokom razgovora Tegeltija je naglasio da je neophodno da se prevaziđu nesporazumi i da se dođe do potpisivanja općeg kolektivnog ugovora koji predstavlja osnovu za regulisanje međusobnih odnosa i koji garantuje prava radnicima. 

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da je u ovom momentu prioritetno pitanje plata i pravednosti u raspodjeli istih, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih deset dana formira radna grupa koju će činiti predstavnici Vijeća ministara i sindikata na nivou institucija BiH, a koja će raditi na sistemskom rješavanju otvorenih pitanja.

Predstavnici sindikata ovom prilikom su iskazali zahvalnost na razumijevanju na koje su naišli, te istakli da će u narednom periodu nastaviti da, kroz partnerski odnos sa Vijećem ministara, djeluju u pravcu unapređenja materijalnog položaja zaposlenih.

Share