Reagovanje na sramno izbacivanje „VRAĆANJA” dijela osnovice od 23 KM iz budžeta Institucija BiH

Reagovanje na sramno izbacivanje „VRAĆANJA” dijela osnovice od 23 KM iz budžeta Institucija BiH

Zaposleni u Institucijama Bosne i Hercegovine su godinama unazad izloženi nekorektnom i diskriminirajućem odnosu izvršne vlasti prema njihovim egzistencijalnim problemima i smatramo da je ovakav prijedlog budžeta za 2020 godinu nastavlja kontinuitet takvog odnosa. Iako Vijeće ministara i Ministarstvo finansija konstatno govore o povećanju osnovice za 4% to je potpuno netačna formulacija i ne radi se o nikakvom povećanju nego o VRAĆANJU onoga što nam je oduzeto još prije 10 godina i za razliku od ostalih nivoa vlasti, nikada nije vraćeno. Podsjećamo da je tada dogovoreno smanjenje osnovica i zamrzavanje na par godina za sve nivoe vlasti s tim da se nakon isteka roka sve vrati na prvobitno stanje. Svi nivoi vlasti su tako i postupili osim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje nije ispoštovalo dogovor sa Sindikatom i nikada nije vraćena osnovica na 535 KM koju smo imali 2008 godine. Ostalim nivoima vlasti su vraćene osnovice i poslije toga nekoliko puta povećavane plate. Naravno u svemu tome su primanja za imenovana i izabrana lica ostala enormno visoka kojih bi se postidile i puno razvijenije zemlje kod kojih je odnos izmedju plata u državnoj upravi 1:3 ili 1:4 dok je kod nas nevjero vatnih 1:10!!! Sindikati smatraju da je u skladu sa novonastalom situacijom izazvanom pandemijom korona virusa bilo neophodno napraviti korekcije ali je neshvatljivo i neprihvatljivo da imenovanim i izabranim licima NIŠTA nije uskraćeno uzimajući u obzir veoma visoka primanja i naknade koje ostvaruju iako je bilo prijedloga u Parlamentu Bosne i Hercegovine od pojednih zastupnika da teret Korone podnesu i ta lica pa se ne bi dovelo u pitanje naših mizernih 4% ili 23 KM vraćanja osnovice.

Ovakvim konstantnim odnosom se omalovažava i diskriminira naš rad i naš doprinos funkcionisanju države i državnih institucija te nas se stavlja u totalno podređen položaj na sve ostale nivoe vlasti u državi.

Ovakav odnos Institucija Bosne i Hercegovine prema zaposlenima je doveo do toga da zaposleni na svim nivoima vlasti u Bosne i Hercegovine su daleko ispred svojih kolegama zaposlenim u državnim institucijama i primanja su im veća za 20-30% što je neviđeno u uređenim državama u kojima je država na prvom mjestu.

Poštovana gospodo mi ne tražimo ništa što bi se moglo zvati nekim „povećanjem” nego samo da nam se vrati oduzeto kao što je i obećano i da uskladite naše plate sa ostalim nivoima vlasti. Takođe napominjemo da su sindikati u Institucijama BiH jedini u državi bez potpisanog Kolektivnog ugovora što još dodatno govori o odnosu izvršne vlasti prema zaposlenim u Institucijama BiH. Kolektivnim ugovorom bi se rješila mnoga egzistencijalna pitanja zaposlenih ali očito da to izvršnoj vlasti nije u interesu.

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini i Sindikat uprave za indirektno/neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuju ovako ponašanje izvršne vlasti i zahtjevaju „pod hitno” da se osnovice usklade sa ostalim nivoima vlasti u državi i što prije počnu pregovori o Kolektivnom ugovoru.

Takođe podržavamo i stav Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini u kojem se jasno kaže da se više nećemo libiti ni krajnjeg odgovora na ovo sve a koji se zove GENERALNI ŠTRAJK!

S tim u vezi predlažemo da uštede u bužetu najvećim dijelom idu sa stavke plate i naknade onih koji u tom budžetu najviše i uživaju a to su imenovana i izabrana lica a ne da ispaštaju isključivo oni kojima budžet puno manje daje.

Gospodo prepolovite svoje enormno visoke plate, dodatke a pogotovo benificije, i bit će dovoljno raspoloživih sredstava u budžetu za sve stavke. Na ovaj i ovakav način u kontinuitetu 10 godina ugrožavate integritet i stabilnost cijelih porodica. Zaposlenici u državnim institucijama su samo na papiru, ali su kao i oni koji to nisu jednako nesretni, nezadovoljni i prepušteni posljedicama loših dnevno-političkih nadmudrivanja.

Share

One thought on “Reagovanje na sramno izbacivanje „VRAĆANJA” dijela osnovice od 23 KM iz budžeta Institucija BiH

Comments are closed.