“IZJEDNAČITI PRAVA” Selak traži iste uslove za sve radnike u bezbjednosnim službama

“IZJEDNAČITI PRAVA” Selak traži iste uslove za sve radnike u bezbjednosnim službama

Zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Goran Selak pozvao je Ministarstvo pravde da predloži zakonsko rješenje kojim će se izjednačiti prava iz penziono-invalidskog osiguranja za pripadnike policije kazneno – popravnih ustanova i sudske policije sa pravima koja su priznata pripadnicima MUP RS.

Selak je istakao da podržava inicijativu Saveza sindikata policijskih organa u BiH, usmjerenu na izjednačavanje uslova penzionisanja policijskih službenika zaposlenih u policijskim organima BiH, a nastanjenih u Republici Srpskoj sa uslovima za penzionisanje pripadnika MUP RS.

– Ovim su policijski službenici u neravnopravnom položaju jer im je uskraćeno pravo da im se prilikom obračuna i utvrđivanja visine penzije uzima prosjek za njih najpovoljnijih 5 godina radnog staža, kao i pravo na odricanje od ratnog staža, u odnosu na policijske službenike MUP RS. U ovoj kategoriji službenika je veliki broj učesnika odbrambeno-oslobodilačkog rata, odnosno boraca koji su stvarali Srpsku. Republika Srpska je dužna da i tim ljudima prizna ista prava iz penziono-invalidskog osiguranja kao i pripadnicima MUP RS. Veliki broj ovih policijskih službenika je značajan dio svoje karijere proveo u MUP RS, doprinoseći izgradnji i jačanju sistema bezbjednosti Republike Srpske – istakao je Selak, koji je i predsjednik SPS.

On je naglasio da će se ova partija u narednom periodu kroz rad narodnih poslanika zalagati i za izjednačavanje prava iz penziono-invalidskog osiguranja za pripadnike policije kazneno – popravnih ustanova i sudske policije sa pravima koja su priznata pripadnicima MUP RS.

Selak ističe da je i u ovom slučaju prisutna diskriminacija na štetu navedenih kategorija, te da je potrebno sagledati mogućnost da se izjednače prava i svih ostalih kategorija zaposlenih u Ministarstvu pravde, kazneno popravnim ustanovama i sudskoj policiji.

Izvor: srpskainfo.com

Share