NOVI PROTESTI Državna policija ide pred Predsjedništvo BiH

NOVI PROTESTI Državna policija ide pred Predsjedništvo BiH

Povodom jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da plate uposlenih u policijskim organima ostavi na nivou prethodnih “devet” godina iako je u međuvremenu, u odnosu na 2012. godinu kada je došlo do smanjenja plata, Budžet institucija Bosne i Hercegovine povećan sa 950 miliona na milijardu i 27 miliona KM ili procentualno za 8%, Savez sindikata policijskih organa Bosne i Hercegovine održao je danas sjednicu Upravnog odbora na kojoj su razmotrene dalje aktivnosti Saveza, odnosno Sindikata SIPA-e, Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih organa u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su potvrđeni svi zahtjevi koji su prethodno upućeni predsjedavajućem i svim ministrima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine te istaknuta potreba da se javnost upozna da vlast svojim odnosom “guši” i “ubija” policijske organe na nivou države, zbog čega će u narednom periodu u skladu sa epidemiloškim mjerama biti organizovan mirni protest ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je ukazano na prazne floskule koje su od pojedinih političara i pojedinih strana prezentirane u medijima kojom prilikom su davali podršku zahtjevima policijskih Sindikata sve do trenutka kada je trebalo dići ruku i založiti se za poboljšanje standarda i uslova rada u policijskih organima, te iskazana zabrinutost obzirom da se nakon organizovanog protesta ispred zgrade Vijeća ministara Bosne i Hercegovine niko od zvaničnika, ni predstavnika vlasti ni opozicije, nije oglasio o zahtjevima Sindikata.

Upravni odbor Saveza je jednoglasno donio odluku o podnošenju krivične prijave protiv odgovornih lica u Vijeću ministara zbog ne objavljivanja Pravilnika o policijskoj uniformi koji je usvojen 2017. godine.

Također, donesena je odluka o formiranju radne grupe koja će pripremiti prijedlog nacrta Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine.

Savez sindikata policijskih organa će se u narednom periodu obratiti ambasadama, članicama PIC-a i OHR-u te iste upoznati sa problemima u policijskim organima od kojih će se zatražiti da obezbijede donaciju u vakcinama protiv COVID-a koje nisu obezbijeđene od strane organa vlasti.

Izvor: Patria

Share