Predsjednik SDKPT-a Salan Haris uputio je pismo svim delegatima PS BiH

Predsjednik SDKPT-a Salan Haris uputio je pismo svim delegatima PS BiH

Predsjednik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Salan Haris uputio je svim delegatima PS BiH pismo uoči sjednice ovog doma 16. maja na kojoj će se naći izmjene Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama BiH. 

“Obraćam Vam se u ime Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela sa molbom da podržite izmjene Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama BiH kojima se koriguju koeficijenti za obračun plate svim uposlenim u institucijama kojima je trenutni koeficijent manji od 3.

Naime, prilikom izrade Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama BiH napravljena je velika razlika u koeficijentima i ova predložena promjena smanjuje tu razliku. Trenutna razlika između posljednje obuhvaćenog koeficijenta koji iznosi 2,73 i koeficijenta koji nije obuhvaćen – šef odsjeka 3.25 iznosi cijelih 0,52 što prilikom izračuna plate iznosi oko 250 KM, što je upravo i razlog zbog kojeg isti nisu uključeni u izmjene.

Onima kojima se ovim izmjenama pomazže su upravo zaposlenici sa osnovnom platom od 475,69 KM pa do 1.300 KM i svi linearno dobijaju iznos od oko 95,00 KM.

Ovoj kategoriji uposlenih  izmjena koeficijenta mnogo više znači od najavljenog povećanja osnovice jer povećanjem osnovice dobijaju samo 65,00 KM, a kako raste koeficijent tako raste i iznos koji pojedinci dobijaju povećanjem osnovice sve do 153 KM dok bi šefovi odsjeka dobili cijelih 192 KM.

Imajući u vidu sve navedeno, ovom prilikom vas molimo da podržite izmjene zakona o platama koji će se ponovo naći na sjednici u ponedjeljak 16.05. obzirom da bi se usvajanjem istih ispravila nepravda i pomoglo najugroženijim kategorijama uposlenih koji su iz sva tri naroda i jedva sastavljamo kraj s krajem te nam na taj način pokažete da nismo pušteni niz vodu i da ipak neko brine o nama. Pozivamo vas da  podržite izmjene Zakona obzirom da su zbog trenutne situacije i poskupljenja životnih namirnica svi uposleni na rubu egzistencije. Nadamo se da ćete razumjeti naš vapaj. 

Share