DOSTA VIŠE Državni policajci 16. maja na protestima: Traži se Budžet i izmjene Zakona o platama!

DOSTA VIŠE Državni policajci 16. maja na protestima: Traži se Budžet i izmjene Zakona o platama!

Savez sindikata policijskih organa u BiH zakazao je protest pred zgradom Parlamenta BiH u ponedjeljak 16. maja, na dan kada se održava sjednica Doma naroda PSBiH. Prema saznanjima Patrije policiju će podržati i Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Mirne demonstracije najavljene su MUP-u KS.

Sindikat državnih policijskih službenika traži usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Na posljednjoj sjednici Klub Srba zaustavio je usvajanje ovog zakona, pa će se 16. maja na dnevnom redu naći Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Također, policija s državnog nivoa (Granična policija, SIPA, DKPT) traži hitno predlaganje Budžeta 2022. godine.

Podsjećamo, državni policajci i dalje su na čekanju kada je riječ o povećanje osnovice i uspostave socijalnog dijaloga.

Inače, Ministarstvo finansija je u okvirnom budžetu računalo osnovicu sa 498 KM i to je neko povećanje u odnosu na zadnjih devet godina, ali Budžet za 2022. godine nikako da se predloži. Predstavnici sindikata policijskih organa već više od 10 godina upozoravaju mjerodavne da su najlošije plaćeni u Bosni i Hercegovini i da upravo iz agencija na državnom nivou – Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ima sve više odliva kadrova što direktno utiče na samu sigurnost i efikasno izvršavanje poslova i zadataka.

Share