Predstavnički dom usvojio Budžet za 2023. godinu

Predstavnički dom usvojio Budžet za 2023. godinu

Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, većinom glasova, po hitnoj proceduri, usvojen je Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu kojim je predviđeno povećanje osnovice za obračun plata uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na 600,00 KM čime će, ukoliko na sutrašnjoj sjednici isti usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, plate uposlenih biti povećane za 12,14 %.

Sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine prema informacijama kojima raspolaže Sindikat, trebala bi biti održana sutra, četvrtak 30.03.2023. godine sa početkom u 10,00 sati.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, pored Budžeta za 2023. godinu, na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio i Izmjene Zakona o platama i naknadama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno da osnovica za obračun plata za sve sa koeficijentom iznad 8 ostaje i u narednom periodu u iznosu 535,00 KM čime se ograničava povećanje plate imenovanim i izabranim zvaničnicima.

Oba navedena dokumenta su upućena na usvajanje u Dom naroda uz Zaključak da ih delegati ovog doma razmatraju po hitnom postupku.

Share