Zakazana sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Zakazana sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda

Komisija za financije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazala je sjednicu za 23.08.2022. godine u 10,00 sati.

Na sjednici Komisije pod drugom tačkom dnevnog reda predviđeno je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine u drugoj komisijskoj fazi (skraćeni postupak).

Napominjemo da je navedenim Prijedlogom izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine predviđeno je povećanje koeficijenata za 0,20 svim zaposlenicima, policijskim službenicima do čina viši inspektor i državnim službenicima do zvanja stručni savjetnik a što predstavlja linearno povećanje osnovne plate za pomenute kategorije u iznosu od 107 KM.

Nadamo se da će Komisija dati pozitivno mišljenje na pomenuti tekst Prijedloga zakona i na taj način podržati nastojanja sindikata da popravi standard uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine te smanjiti nepravdu usvajanjem jednake osnovice za sve uposlene kojom su pojedini dobili povećanje plate u iznosu do 600 KM a drugi u iznosu od 60 KM.

Share